Spar penge på din årsopgørelse

mar 24, 2022 | Skatteoptimering

Årsopgørelsen for sidste års indtægter og udgifter, udkommer hvert år i marts. Du har faktisk pligt til at tjekke din årsopgørelse, men derudover så der er typisk også flere fradrag, som kan sparre dig for tusind vis af kroner, så hvorfor ikke bruge et par minutter på det alligevel?

Følgende poster bør du tjekke og opdatere, hvis de ikke stemmer:

Indkomst

Det er sjældent at der her er registeret forkert, da din arbejdsgiver automatisk indberetter det de udbetaler i løn. Hvis du er selvstændig eller hvis du har et bijob eller andet, så skal du dog lige være sikker på at det er registeret korrekt. Forkert registeret indkomst kan betyde at du betaler for lidt eller for meget i skat.

Renter

Ejer du noget, hvor du også stadig skylder penge, f.eks. bil eller bolig, så betaler du højest sandsynligt også renter på det/de lån. Renter er fradragsberettiget, så her er der al grund til at sikre at alle dine renter er registeret korrekt.

Husk også at bidrag på realkreditlån også er fradragsberettiget. Hvis du har omlagt lån, handlet bolig eller optaget nye lån i det forgangene år, så skal du være ekstra opmærksom på, om det er blevet registeret. Det er hyppigst ved nye eller ændret lån, at vi ser problemer med korrekt opgørelse ved SKAT. Hvis du derimod har et lån, som du ikke har omlagt, og du ved at det var korrekt anført året før, så er der ingen grund til at bruge tid på det.

Tab (og gevinst) på aktier

Hvis du har haft investeret i aktier for frie midler (altså ikke med dine pensionspenge) det forgangene år, ja så har du sikket oplevet enten en gevinst eller et tab på din investering.

I et skattemæssigt perspektiv, så er særligt tabet (hvis du har et sådan) interessant. Du har nemlig mulighed for at bruge tidligere års tab til at modregne den skat du skal betale af en gevinst. Lige her er SKAT typisk ikke særlig god til at huske dine tidligere års tab, og til derved at modregne dem. Det er altså en rigtig god ide selv at tilføje dem til din årsopgørelse.

Pensionsindbetalinger

De fleste lønmodtagere får typisk en del af deres løn sat ind som pension automatisk hver måned, men vidste du at du også selv kan indbetale til pension? Det kaldes frivillig indbetaling, og kan ske til forskellige pensionsordninger. Typisk kan det være en rigtig god ide, hvis du alternativt skal betale top-skat af dine penge. Frivillige pensionsindbetalinger er fradragsberettiget.

Der er en vis grænse for indbetalinger, ligesom der er forskellige pensionsordninger. Tjek derfor godt op på, hvilke ordninger du har og hvad ud betaler til hver ordning. Det kan f.eks. være at du indbetaler for meget til en ratepension, hvor det bedre kunne betale sig for dig, at betale den del du ikke får fuld fradrag for til en livsvarig livrente pension (hvor der ikke er nogen grænse).

Det er derfor vigtigt at du både tjekke op på begge dele, ligesom du også bør optimere dine pensionsordninger og indbetalinger hertil.

Befordringsfradrag

Befordringsfradraget bliver også kaldt for kørselsfradraget, og er et fradrag for den transport du har mellem dit hjem og din arbejdsplads.

Hvis du har mere end 12 km til arbejde, så har du ret til befordringsfradrag, også lige meget hvordan du bliver transporteret. Du har f.eks. ret til befordringsfradrag selv hvis du cykler. Det eneste loven kræver er at du har mere end 12 km, og at du rent faktisk transportere dig til din arbejdsplads. Du kan ikke få befordringsfradrag for de dage, hvor du arbejder hjemmefra.

Når du taster din befordringsfradrag ind, så indtaster du først din adresse og dernæst din arbejdsplads adresse. Her skal du være obs på, at SKAT automatisk udregner og vælger den korteste vej mellem de to punkter, hvilket næsten altid er for kort en distance. Slå i stedet for din rute op på GoogleMaps og ændre manuelt afstanden. Du har ret til befordringsfradrag for den faktiske rute du tager og ikke kun for den korteste rute mulig. Dernæst så bliver du bedt om at indtaste hvor mange dage du arbejdede i hver måned. SKAT fortæller dig her, hvor mange arbejdsdage der er i hver måned og spørger f.eks. i juli om du mon har holdt sommerferie. Det er faktisk meget nemt at udregne og indberette befordringsfradrag.

Håndværkerfradrag

Håndværkerfradraget er afskaffet pr. 1. april 2022. Det betyder, at du i år kun kan få fradrag for håndværksarbejde, der er udført senest 31. marts 2022 og betalt senest 31. maj 2022.

Der er meget specifikke regler for hvad du kan fradrage, men overordnet så skal der være tale om en form for energiforbedring. Læs nærmere om det på SKATs egen hjemmeside. Håndværkerfradrag er et ofte overset fradrag, og kan give et betydeligt fradrag.

Husk at du kun kan få fradrag for arbejdslønnen og ikke materialerne. Så aftal med håndværkeren at få udspecificeret materialer og løn på fakturaen, da det er denne du skal bruge som dokumentation overfor skat.

Servicefradrag

Servicefradraget giver ret til fradrag på alle ydelser til almindelig havearbejde, almindelig rengøring og børnepasning i eget hjem.

Au-pairs giver ikke ret til service fradrag. Derudover, så er det vigtigt, at arbejdet er udført i hjemmet; f.eks. kan det bedre betale sig at få en ud og rense dine tæpper på matriklen (fradragsberettiget), frem for at tage dine tæpper til et renseri (ikke fradragsberettiget).

Hvad er den faktiske værdi af skattefradrag?

Den faktiske skattemæssige værdi, som et skattefradrag har, kommer an på, hvad din samlede skatteprocent er, altså efter øvrige almindelige fradrag så som arbejdsmarkedsbidrag, bundfradrag mm. Et skattefradrag har altså en værdi, der svarer til den skattebesparelse, der opnås ved at udnytte fradraget. Den gennemsnitlige kommuneskatteprocent ink. kirkeskat i Danmark, er 25,6% og er altså det som din skattebesparelse har af reel værdi.

Et skattefradrag på f.eks. 1.000 kr, betyder altså ikke at du får 1.000 tilbage i skat, men derimod at du får 256 kr tilbage i skat. Værdien er altså 1.000 kr x 25,6% = 256 kr.

Har du brug for hjælp, så kontakt os da direkte